Legitimation.se

NYHETER

Skatteverket utfärdar id-kort

2009-08-16 Från och med den 1 juni 2009 är det Skatteverket som utfärdar id-kort istället för som tidigare Svensk Kassaservice. Tanken är att även personer som inte är svenska medborgare, men är folkbokförda i Sverige, också ska kunna ansöka om ett svenskt id-kort.

Läs mer om vilka regler som gäller på Skatteverkets webbplats.

Utredning föreslår nytt id-kort

2007-12-14 Sedan Svensk kassaservice ändrade sina regler har det blivit svårare att få ett id-kort om man inte är svensk medborgare. Därför föreslår nu en utredning att Polisen ska börja utfärda ett nytt id-kort.

För att kunna få id-kortet ska man vara minst 16 år och vara folkbokförd i Sverige. Identiteten på den sökande kommer att kontrolleras genom ett intygsförfarande eller genom uppvisande av en id-handling. Det nya id-kortet föreslås vara klart den 1 januari 2009.

Läs pressmeddelandet
Läs hela utredningen (PDF, 1.3 MB)

Regler hos Svensk Kassaservice utreds

2007-03-30 Vid årsskiftet införde Svensk Kassaservice hårdare regler när det gäller att ansöka om postens id-kort. Detta har gjort det svårt för många invandrare att få en legitimation. Integrationsminister Nyamko Sabuni ska nu låta regeringen utreda problemet.

Vid valet 17 september krävs legitimation

2006-08-28 Nu veckorna inför valet håller röstkorten på att delas ut till alla som är röstberättigade. Nytt för i år är att man måste legitimera sig när man röstar. Kom därför ihåg att ta med en giltig legitimationshandling (id-kort, körkort eller pass) när du går och röstar.

Snabbare handläggning hos CSN

2006-08-14 SvD skriver idag att CSN hoppas på en snabbare handläggningstid sedan de infört elektroniska ansökningar med e-legitimation tidigare i år. Detta på grund av att antalet felaktiga ansökningar om studiemedel har minskat sedan man börjat med ansökningar via internet.

E-legitimation.se i ny version

2006-04-05 Skatteverket har lagt upp en ny version av sin webbplats om e-legitimationen. Här finns mycket information vilket kan vara lämpligt nu i deklarationstider när allt fler väljer att deklarera via internet.

Standardisering av e-legitimationen

2006-02-04 Hösten 2005 gick den så kallade G9-gruppen ihop i ett gemensamt avtal som bland annat innefattar ett fast pris för en e-legitimation istället för den tidigare diskuterade transaktionsavgiften. Nu vill regeringen med infrastrukturminister Ulrica Messing i spetsen standardisera e-legitimationen för att få samma villkor över hela den offentliga sektorn. I dagsläget tar t ex Bolagsverket ut en transaktionsavgift.

Fler använder e-leg vid deklaration

2006-02-04 Förra året använde 430 000 svenskar e-legitimation då de genomförde ändringar i inkomstdeklarationen direkt på Skatteverkets webbplats. Det var en kraftig ökning jämfört med året innan då antalet deklarerande med e-legitimation uppgick till 125 000. I år väntas ytterligare en ökning av antalet legitimeringar i samband med deklarationen. Enligt Ulf Kjellin som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket beror ökningen på marknadsföring, att vanan att använda Internet blivit bättre samt att den tidigare skatteåterbäringen lockar.